Ochrona prawnoautorska oznaczenia towarów i usług, czyli o dylemacie rejestracji znaku towarowego - Lewandowska, Ewa (Studia Prawnoustrojowe, 2022)
W literaturze przedmiotu brakuje opracowań omawiających występujące wobec rejestracji znaków towarowych alternatywy ochrony oznaczeń towarów i usług. Wobec tego w pracy dokonano analizy oznaczenia towarów, jego ochrony i korzyści z jego używania na podstawie przepisów prawa autorskiego. Podjęte rozważania mają na celu ukazanie różnic mogących przemawiać za potrzebą rejestracji oznaczenia towarów w Urzędzie Patentowym Rzeczypospolitej Polskiej lub brakiem takiej potrzeby. W konkluzji stwierdzono, że oznaczenie towarów może być dostatecznie chronione przez zapisy ustawy PrAut, za czym przemawiają takie argumenty jak: wyłączność na wszelkie formy korzystania z chronionego oznaczenia, zbywalność autorskich praw majątkowych, zakres przysługujących uprawnionemu roszczeń, przewidywany czas ochrony, jej odformalizowanie i nieodpłatność. Podkreślono jednak, że największą trudnością w dochodzeniu ochrony na podstawie PrAut może być podstawowa jej przesłanka, a mianowicie wykazanie, że oznaczenie towarów jest utworem w rozumieniu PrAut.