Dyspozycja wkładem na wypadek śmierci, jak pośmiertna forma rozporządzenia majątkiem posiadacza rachunku bankowego. Aspekty cywilnoprawne i podatkowe - Kisiel, Szymon (Studia Prawnoustrojowe, 2021)
Celem artykułu jest poddanie analizie istoty rachunku bankowego i rozwiązań prawnych, w tym cech umowy rachunku bankowego, co pozwoli na analizę głównego problemu poruszanego w artykule, tj. dyspozycji wkładem na wypadek śmierci. Autor wskazuje na podstawy prawne definiowania charakteru umowy rachunku bankowego. Analizowane są głównie przepisy Kodeksu Cywilnego oraz Ustawy Prawo bankowe. Kolejnym celem zrealizowanym w dalszej części artykułu było przeanalizowanie szczególnej formy, z której może skorzystać właściciel rachunku w celu zabezpieczenia swojej rodziny na wypadek swojej śmierci. Chodzi o złożeniu polecenia, które bank będzie zobowiązany wykonać po uzyskaniu informacji o śmierci posiadacza rachunku. W ostatniej części przebadano aspekty podatkowe takiego rozwiązania w kontekście regulacji spadkowych. W efekcie prac wykazano, jakim rodzajem umowy jest umowa rachunku bankowego i z jakich elementów powinna się składać. Jak również kto może stać się beneficjentem dyspozycji wkładem na wypadek śmierci posiadacza rachunku. Natomiast analiza przepisów podatkowych pozwoliła na odpowiedź, kto i w jakich okolicznościach, zobowiązany jest do zapłaty podatku z tego tytułu.