Glosa do wyroku Sądu Apelacyjnego w Krakowie z 2 czerwca 2017 r., sygn. akt I ACa 1413/16, dotycząca nieważności umowy spółki. Glosa częściowo aprobująca - van Blommestein, Gabrielė (Studia Prawnoustrojowe, 2021)
Przedmiotem opracowania jest glosa mająca na celu analizę wyroku Sądu Apelacyjnego w Krakowie, dotyczącego stwierdzenia braku nieważności umowy spółki w przypadku, gdy jeden z założycieli działał w stanie wyłączającym świadome albo swobodne podjęcie decyzji i wyrażenie woli. Na gruncie prawa polskiego ustawodawca nie przewidział możliwości stwierdzenia nieważności umowy spółki, lecz wyłącznie w okolicznościach wskazanych ustawowo możliwe jest jej rozwiązanie.