Charakter prawny i podstawy prawne funkcjonowania gminnych komisji rozwiązywania problemów alkoholowych - Kuczyński, Tomasz (Studia Prawnoustrojowe, 2021)
Artykuł odnosi się do problematycznej kwestii charakteru prawnego gminnych komisji rozwiązywania problemów alkoholowych. Omówiona została ustawowa regulacja odnosząca się do statusu niniejszych komisji, a także wyrażone do tej pory w niniejszym przedmiocie stanowiska doktryny oraz judykatury. Celem artykułu jest scharakteryzowanie aktów będących podstawą funkcjonowania komisji, a także określenie ich charakteru prawnego. W ramach opracowania została dokonana analiza aktów podejmowanych przez wójtów (burmistrzów, prezydentów miast) oraz rady gmin, stanowiących podstawy funkcjonowania komisji, w oparciu o przykłady aktów podejmowane przez konkretne organy gminy. Analizie poddano również charakter prawny komisji, odwołując się do pojęć wewnętrznych organów rady gminy oraz pojęcia organu administracji publicznej. W ramach zakończenia sformułowane zostały wnioski de lege ferenda w oparciu o ocenę kształtu obecnej regulacji zawartej w ustawie z dnia 26 października 1982 r. o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi. Dostrzec można dość duże rozbieżności pomiędzy poszczególnymi aktami organów gminy mającymi wpływ na status i funkcjonowanie komisji. Ostatecznie, analiza wspomnianej ustawy oraz aktów wykonawczych wydanych na jej podstawie wskazuje na niejednolity charakter samej komisji, a także działań przez nią podejmowanych.