Nowelizacja procedury cywilnej z dnia 4 lipca 2019 r. – problemy praktyczne - Rzewuski, Maciej (Studia Prawnoustrojowe, 2022)
Przedmiotem opracowania jest próba oceny wybranych rozwiązań prawnych wprowadzonych mocą największej w ostatnich latach nowelizacji polskiego postępowania cywilnego. Próba ta została poprzedzona zasygnalizowaniem poszczególnych wątpliwości i problemów, z jakimi przyszło zmierzyć się sądom cywilnym stosującym zmienione prawo na co dzień. Rozważania teoretyczne wzbogacono stanowiskiem judykatury oraz konkretnymi postulatami de lege ferenda.