Postępowanie skargowe w sprawie naruszenia przepisów o ochronie danych osobowych - Szalewska, Małgorzata (Studia Prawnoustrojowe, 2021)
Postępowanie skargowe o naruszenie przepisów o ochronie danych osobowych stanowi jurysdykcyjne postępowanie administracyjne ukierunkowane na ochronę indywidulanych praw podmiotu skarżącego, poprzez rozstrzygnięcie jego skargi na naruszenie prawa oraz podjęcie przez właściwy organ środków naprawczych niwelujących skutki naruszeń zarówno w odniesieniu do sytuacji prawnej podmiotu skarżącego, jak i interesu publicznego. Celem niniejszego opracowania jest przedstawienie kluczowych elementów jurysdykcyjnego postępowania administracyjnego, uregulowanego w rozdz. VII uodo, co pozwala na ustalenie jego specyfiki i ewentualnych odrębności. Na kształt przedmiotowego postępowania zasadniczy wpływ ma współstosowanie unijnych i krajowych norm proceduralnych, w tym subsydiarne zastosowanie kodeksu postępowania administracyjnego. Tak ukształtowane postępowanie odpowiada modelowi klasycznego administracyjnego postępowania administracyjnego z wyraźnie jednak zaznaczonymi odrębnościami determinowanymi realizacją prawa materialnego ochrony danych osobowych, co jest szczególnie widoczne w sposobie rozstrzygnięcia sprawy administracyjnej.