Kwalifikacja obiektu budowlanego jako wiata a reglamentacja jego budowy - Małysa-Sulińska, Katarzyna (Studia Prawnoustrojowe, 2021)
Zasadą jest, że roboty budowlane można rozpocząć na podstawie decyzji o pozwoleniu na budowę. Ustawodawca przewidział jednak wyjątki od tej zasady, wskazując roboty budowlane niewymagające uzyskania przedmiotowego pozwolenia. W niniejszym artykule poddano analizie te przepisy i wskazano, które z nich mogą mieć zastosowanie do budowy obiektów budowlanych kwalifikowanych jako wiata. W związku z tym wyszczególniono cechy obiektu kwalifikowanego jako wiata, a także wskazano, iż zalicza się on do kategorii obiektów budowlanych opisanych jako budowle albo – przy założeniu spełnienia dodatkowych przesłanek – obiekty małej architektury.