Prawo osadzonych do korzystania z posług religijnych w dobie pandemii Covid-19 - Krzywkowska, Justyna (Studia Prawnoustrojowe, 2022)
Rozprzestrzeniający się wirus SARS-Cov-2 spowodował zaostrzenie procedur więziennych w Polsce. W celu zminimalizowania zagrożenia epidemiologicznego dyrektorzy zakładów karnych i aresztów śledczych w Polsce w uzgodnieniu z właściwymi sędziami penitencjarnymi w większości przypadków przez ponad rok (od marca 2020 r. do czerwca 2021 r.) wstrzymali możliwość wykonywania posług religijnych przez kapelanów wobec osadzonych. Funkcja kapelana więziennego przydzielana jest określonemu duchownemu przez władzę kościelną. W Polsce posługę duszpasterską w zakładach karnych i aresztach śledczych pełnią kapelani będący przedstawicielami wspólnot religijnych wpisanych do rejestru kościołów i innych związków wyznaniowych prowadzonego przez Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji lub posiadających wyznaniową ustawę indywidualną. Pewna część z tych osób pełni posługę duszpasterską w oparciu o umowę o pracę, zaś pozostali czynią to w ramach działalności charytatywnej. Posługa kapelanów przejawia się w pełnieniu dzieł miłosierdzia, głoszeniu słowa Bożego, czy sprawowaniu sakramentów świętych. Niewątpliwe praktyki religijne więźniów są sposobem zaspokojenia ich indywidualnych potrzeb, a także dążenia do akceptacji, zrozumienia i przebaczenia. Celem artykułu jest ukazanie jak w czasie trwania pandemii koronawirusa SARS-CoV-2 wygląda w praktyce realizacja prawa osadzonych do wolności religijnej. Wprowadzone różnego rodzaju obostrzenia: począwszy od całkowitego zakazu kapelanom więziennym wejścia na teren jednostek penitencjarnych, po prowadzenie wyłącznie posług religijnych w formie indywidualnej, po aktualną możliwość odprawiania Mszy świętej przy zapełnieniu 75% miejsc w kaplicy więziennej. Wielu kapelanów zakładów karnych i aresztów śledczych jest zdania, że wprowadzone przepisy restrykcyjne wywarły niekorzystne skutki w sferze duchowej osadzonych, o czym świadczy drastyczny spadek osób osadzonych przyjmujących posługę religijną.