Immunitet materialny sędziego a środki oddziaływania wychowawczego - Sadza, Arkadiusz (Studia Prawnoustrojowe, 2021)
W artykule poruszono jeden z problemów dotyczących zakresu immunitetu materialnego sędziego po zmianach wprowadzonych ustawami z 10.07.2015 r. i 11.05.2017 r. Zgodnie z tymi zmianami, sędzia może wyłączyć swoją odpowiedzialność dyscyplinarną za wykroczenie przeciwko bezpieczeństwu i porządkowi w komunikacji w razie przyjęcia mandatu karnego lub uiszczenia grzywny nałożonej mandatem karnym zaocznym. Celem artykułu jest ustalenie, czy również zastosowanie wobec sędziego łagodniejszej formy reakcji na wykroczenie w postaci środka oddziaływania wychowawczego powoduje wyłączenie jego odpowiedzialności dyscyplinarnej. W konkluzji przedstawiono pogląd, że przy interpretacji nowych przepisów nie można ograniczać się tylko do wyników wykładni językowej.