Bezpieczeństwo w ruchu drogowym w krajach członkowskich Unii Europejskiej - Jurgielewicz-Delegacz, Emilia (Studia Prawnoustrojowe, 2021)
Liczba wypadków drogowych w Unii Europejskiej wykazuje spadkowy trend od wielu lat, podobnie jak liczba ofiar śmiertelnych. W 2010 r. na drogach krajów członkowskich UE zginęło łącznie 29 611 osób, a w 2019 r. o 7 000 mniej, nastąpił więc spadek o 23%. W 2019 r. aż 44,2% pośród śmiertelnych ofiar wypadków drogowych stanowili pasażerowie pojazdów mechanicznych, zaś 20,2% piesi. Mimo trudności związanych ze zbieraniem danych o zdarzeniach drogowych w krajach członkowskich UE, a następnie ich analizowaniem, dane te pozwalają odpowiednim instytucjom określać kierunki prowadzonej polityki na rzecz poprawy bezpieczeństwa w ruchu drogowym. UE w tym zakresie od wielu lat opracowuje programy, których częścią jest tzw. wizja zero – czyli zero ofiar śmiertelnych w wyniku wypadków drogowych. W związku z powyższym, celem przedkładanego opracowania stało się przeanalizowanie statystyk dotyczących bezpieczeństwa w ruchu drogowym oraz działań podejmowanych na rzecz jego poprawy.