О месте и роли теоретико-правовых (общеправовых) дисциплин в системе высшего юридического образования - Gorgoshadze, Murman; Phartenadze, Omar; Djakeli, Levan (Studia Prawnoustrojowe, 2021)
W artykule przedmiotem analizy jest problematyka dydaktyczna na wydziałach prawa z zakresu dyscyplin teoretyczno-sądowych, tzn. ogólno-sądowych (encyklopedia prawa, filozofia prawa, teoria prawa, metody prawa, wstęp do nauki prawa, podstawy prawa). Zdaniem autorów kurs wstępny dla studenta studiującego prawo powinien być „wprowadzeniem do studiów prawniczych”, gdyż daje szersze niż inne dyscypliny ogólnosądowe rozumienie nauk prawnych i możliwość jej gruntownego poznania z jej pojęciowo światopoglądem, funkcje poznawcze i metodologiczne. Omówiono wpływ różnych dyscyplin prawnych na nauczanie prawa. Po analizie niniejszej problematyki można stwierdzić, że rozwój umiejętności praktycznych zależy nie tylko od nauczania przedmiotów praktycznych, ale także od rozwoju ogólnego światopoglądu w tej dziedzinie, na który głównie wpływa istnienie i rozwój ww. dyscyplin nauczania.