Dyskryminacja ze względu na bezwyznaniowość w pracy. Rozważania na kanwie orzeczeń sądowych zapadłych w sprawie dotyczącej G.J. - Nikołajew, Jerzy (Studia Prawnoustrojowe, 2021)
Kazus G. J. dotyczy dyskryminacji nauczycielki, która dwukrotnie zdjęła ze ściany pokoju nauczycielskiego krzyż. Swoje zachowanie tłumaczyła negatywnymi skojarzeniami z tym symbolem religijnym. Została ukarana dyscyplinarnie przez dyrekcję szkoły, co uznała za dyskryminację jej osoby ze względu na jej bezwyznaniowość. Złożyła do sądu pozew o odszkodowanie z tytułu molestowania w miejscu pracy i uzyskała korzystne dla siebie rozstrzygniecie. Po prawomocnym zakończeniu sprawy wniesiona została skarga nadzwyczajna do Sądu Najwyższego z wnioskiem o uchylenie wyroku całości i orzeczenie przez Sąd Najwyższy co do istoty sprawy. W powyższej sprawie przedmiotem rozstrzygnięcia nie była kwestia ekspozycji krzyża w przestrzeni publicznej ale dyskryminacja pracownika ze względu na jego przekonania i światopogląd oraz sposób realizacji praw o charakterze podmiotowym.