Glosa do wyroku Trybunału Sprawiedliwości UE z 11 czerwca 2020 r., sygn. akt C-634/18 - Wardak, Zbigniew (Studia Prawnoustrojowe, 2021)
Ta glosa stanowi komentarz do wyroku Trybunału Sprawiedliwości UE z dnia 11 czerwca 2020 r., sygn. C-634/18. W tym wyroku TSUE przesądził, że artykuł 4 ust. 2 lit. a decyzji ramowej 2004/757 ustanawiającej minimalne przepisy określające znamiona przestępstw i kar w dziedzinie nielegalnego handlu narkotykami w związku z jej art. 2 ust. 1 lit. c, a także art. 20, 21 i 49 Karty praw podstawowych Unii Europejskiej, należy interpretować w ten sposób, że nie stoją one na przeszkodzie temu, by państwo członkowskie kwalifikowało jako przestępstwo posiadanie znacznej ilości środków odurzających lub substancji psychotropowych zarówno w celu konsumpcji własnej, jak i w celu nielegalnego handlu narkotykami, wykładnię pojęcia “znacznej ilości środków odurzających lub substancji psychotropowych” pozostawiając jednak każdorazowo ocenie sądów krajowych, pod warunkiem że wykładnię tę można racjonalnie przewidzieć. Autor, podzielając stanowisko Trybunału analizuje przepis art. 62 ust. 2 ustawy o przeciwdziałaniu narkomanii, wskazując na rozbieżne orzecznictwo sądów i doktryny. Zdaniem Autora, w świetle tych stanowisk wykładni pojęcia “znacznej ilości środków odurzających lub substancji psychotropowych” nie można racjonalnie przewidzieć. Wskazuje się bowiem w różny sposób na ilość narkotyków, jak również to, czy przy wykładni pojęcia “znacznej ilości środków odurzających lub substancji psychotropowych” należy brać po uwagę okoliczność, czy narkotyki są posiadane zarówno w celu konsumpcji własnej, jak i w celu nielegalnego handlu narkotykami.