Granice prawnej dopuszczalności zatrzymania osoby w stanie nietrzeźwości w trybie ustawy o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałania alkoholizmowi - Rydz-Sybilak, Katarzyna (Studia Prawnoustrojowe, 2022)
Celem niniejszego artykułu jest analiza przepisów rządzących zatrzymaniem w trybie administracyjnym. Obecna regulacja prawna związana z problematyką wychowania w trzeźwości i przeciwdziałania alkoholizmowi za swój szczytny cel stawia sobie dbałość o zapewnienie pomocy osobie uzależnionej, w tym zapewnienie stosownego wsparcia osobom najbliższym dla uzależnionego. Przewiduje katalog środków doraźnych, jak również kompleksową pomoc, w tym niezbędną formę wsparcia zakładu leczniczego. Postanowienia tego aktu prawnego mają zadbać o życie i zdrowie uzależnionego, zapewnić mu bezpieczeństwo oraz humanitarne traktowanie. Problemem wyłaniającym się na tle tejże regulacji jest jednak sposób realizacji czynności przez funkcjonariuszy publicznych, a zmierzających do pozbawienia wolności osoby pozostającej w stanie nietrzeźwości. Konieczność pozbawienia wolności poprzez zatrzymanie administracyjne może być uznana za prawnie dopuszczalną lub realizowaną bez umocowania w treści obowiązujących przepisów. Może także stanowić przestępstwo nadużycia uprawnień przez funkcjonariusza publicznego, nie tylko w odniesieniu do przedmiotowej czynności, ale także w kontekście zachowań towarzyszących. Analiza stanu prawnego prowadzi do wniosków, iż należy postulować o indywidualizację zachowań funkcjonariuszy w procedurze zatrzymania administracyjnego. Decydującym kryterium winna zostać obrana ochrona życia i zdrowia człowieka. W przypadkach, gdy tej ochrony jednostka nie wymaga, zatrzymanie administracyjne wydaje się być nieuzasadnione, co w konsekwencji może powodować naruszenie konstytucyjnych uprawnień zatrzymanego.