Glosa do postanowienia Sądu Najwyższego z 8 grudnia 2020 r., sygn. akt II KK 148/20, dotyczącego warunków istnienia wyroku wydanego na rozprawie - Kasiński, Jarosław (Studia Prawnoustrojowe, 2021)
W glosowanym orzeczeniu Sąd Najwyższy rozważa, jakim warunkom powinnien odpowiadać wydany na rozprawie wyrok, żeby można było uznać, że istnieje on w obrocie prawnym. Sąd Najwyższy uznał mianowicie, że warunkiem istnienia wyroku sądu odwoławczego, będącego efektem przeprowadzonej rozprawy apelacyjnej, jest sporządzenie go na piśmie, podpisanie go przez sędziów i ogłoszenie. Celem tej glosy jest odniesienie się do poglądu Sądu Najwyższego i związanych z tym konsekwencji procesowych. Zdaniem autora, warunkiem istnienia wyroku jest tylko sporządzenie go na piśmie i publiczne ogłoszenie. Autor zgadza się zaś ze stanowiskiem Sądu Najwyższego, że gdy wyrok nie został ogłoszony na rozprawie apelacyjnej, to wniesienie kasacji jest niedopuszczalne, ponieważ nie ma prawomocnego wyroku sądu odwoławczego kończącego postępowanie. Wniesiona w takiej sytuacji kasacja nie podlega rozpoznaniu.