Aktualna sytuacja prawna mniejszości narodowych i etnicznych, ze szczególnym uwzględnieniem praw w dziedzinie oświaty - Kurzyna-Chmiel, Danuta (Studia Prawnoustrojowe, 2022)
Głównym celem artykułu jest analiza sytuacji prawnej mniejszości narodowych i etnicznych, ze szczególnym uwzględnieniem praw w dziedzinie oświaty. Realizacji tego zamiaru służy także przegląd poglądów doktryny w omawianym zakresie. Przeprowadzone badania wykazały istnienie licznych środków prawnych mających na celu podtrzymanie własnej tożsamości, tradycji, obyczajów, kultury i języka tych grup. Wśród wielu praw przynależnych mniejszościom podkreślono zwłaszcza ich prawo do samodzielnego decydowania o skorzystaniu z tego statusu i możliwość posługiwania się językiem mniejszości i językiem regionalnym. Wykazano, że jednymi z wiodących przywilejów mniejszości są uprawnienia do nauki języka, własnej kultury i historii w publicznych szkołach i odpowiednio, w węższym zakresie, w przedszkolach. Badania ukazały także istnienie enumeratywnego wyliczenia mniejszości narodowych i etnicznych, które ma charakter porządkujący, uniemożliwia jednak innym grupom obywateli korzystanie choćby z części praw przyznanych mniejszościom np. w zakresie nauki własnego języka.