Kontrowersyjne nowe technologie w kryminalistyce - Juszka, Kazimiera; Dziedzic, Karolina (Studia Prawnoustrojowe, 2022)
Celem artykułu jest analiza orzecznictwa, ustawodawstwa oraz literatury przedmiotu w zakresie wybranych nowych technologii oraz identyfikacja zagrożeń, wyzwań i korzyści związanych z wprowadzaniem nowych metod do praktyki. Zwolennicy podkreślają konieczność dostarczania organom ścigania nowych, efektywnych sposobów walki z przestępczością w celu przyśpieszenia i ułatwienia postępowania, a tym samym wzrostu poziomu wykrywalności. Najczęściej pojawiającymi się zarzutami są możliwe nadużycia, naruszenie prawa do prywatności i prawa do niewiedzy, niedokładność i zawodność wyników, dyskryminacja, brak reguł określających przetwarzanie i przechowywanie danych. Mając na uwadze, iż sztuczna inteligencja może w przyszłości stać się stałym elementem ekosystemu sądownictwa karnego, istnieje konieczność opracowania ram prawnych i etycznych wykorzystywania nowych technologii na potrzeby procesu karnego.