Koncepcja godności roślin w ochronie środowiska i bezpieczeństwie ekologicznym - Kowalska, Samanta (Studia Prawnoustrojowe, 2022)
Pogłębiające się zjawisko ekstynkcji gatunków flory i fauny, efekt cieplarniany, zmiany klimatyczne skłaniają do poszukiwania skuteczniejszych metod ochrony środowiska. Celem artykułu jest przedstawienie innowacyjnej koncepcji godności roślin wprowadzonej na gruncie prawa szwajcarskiego. W rozważaniach uzasadniane jest twierdzenie, iż koncepcja dostarcza argumentacji do formowania nowego paradygmatu ochrony środowiska, w której następuje przesunięcie punktu odniesienia z antropologicznego na ekocentryczny. Koncepcja godności roślin stanowi rezerwuar wartości i rozwiązań, które mogą dostarczyć inspiracji prawodawczej dla opracowywania norm prawnomiędzynarodowych w tej materii. W ramach rozważań wnioskowanie oscyluje wokół uwydatnienia roli koncepcji godności dla ochrony i normatywizacji roślin jako istot żyjących. W obliczu intensywnego rozwoju nauki i techniki w szczególności bioinżynierii wskazano na kwestie, które wymagają kontynuacji prac legislacyjnych w celu racjonalnego zakreślania granic ludzkiej działalności. Podczas formułowania postulatów de lege ferenda uwydatniono rolę koncepcji godności roślin jako drogowskazu w profilowaniu działań proekologicznych.