Uzasadnienia kryminalizacji eksploatacji prostytucji - Krajewski, Radosław (Studia Prawnoustrojowe, 2022)
Przedmiotem ochrony przestępstw eksploatacji prostytucji jest przede wszystkim obyczajność, a w przypadku eksploatacji prostytucji małoletnich także ich wolność seksualna. Najczęściej są to przestępstwa bez ofiar, gdyż stręczycielstwo, sutenerstwo i kuplerstwo mają miejsce na zasadzie dobrowolnej wymiany dóbr i usług, co nie dotyczy przypadków zmuszania do prostytucji. Pojawiają się wątpliwości co do zasadności ich kryminalizacji, która jednak w systemie abolicjonistycznym jest konieczna.