Zakaz nieludzkiego lub poniżającego traktowania osób skazanych na karę pozbawienia wolności w świetle prawa karnego Unii Europejskiej - Banach-Gutierrez, Joanna; Janicz, Małgorzata (Studia Prawnoustrojowe, 2022)
Przedmiot badań niniejszego opracowania dotyczy zakazu nieludzkiego lub poniżającego traktowania osób skazanych na karę pozbawienia wolności w świetle prawa karnego Unii Europejskiej. Za cel przyjęto w szczególności analizę porównawczą orzecznictwa Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej i Europejskiego Trybunału Praw Człowieka. Przeprowadzone badania wskazują, że po pierwsze ochrona praw człowieka z perspektywy postępowań karnych o wymiarze transgranicznym stanowi wyzwanie dla państw członkowskich Unii. Po drugie, w odniesieniu do zakazu nieludzkiego lub poniżającego traktowania osób skazanych należy uznać, że prawa człowieka zajmują priorytetowe miejsce w unijnej przestrzeni wolności, bezpieczeństwa i sprawiedliwości dla wszystkich ‘obywateli Europy’. Po trzecie, zakaz nieludzkiego lub poniżającego traktowania osób skazanych, o którym mowa w art. 4 Karty praw podstawowych Unii Europejskiej i art. 3 Europejskiej konwencji o ochronie praw człowieka i podstawowych wolności wiąże się z postępującą humanizacją współczesnego prawa karnego, w tym zasadniczą rolą karą, jaką powinna być efektywna resocjalizacja i społeczna rehabilitacja sprawców przestępstw.