Zasady etyki zawodowej pracowników instytucji unijnych na przykładzie członków Komisji Europejskiej - Jaroszewska-Choraś, Dagmara (Studia Prawnoustrojowe, 2022)
Celem niniejszego artykułu oraz jego głównym założeniem jest analiza przepisów dotyczących zasad etycznego zachowania osób zatrudnionych w sferze publicznej, ze szczególnym uwzględnieniem członków Komisji Europejskiej. Badaniu poddano pierwotne oraz wtórne prawo Unii Europejskiej oraz dokumenty o charakterze soft law. Funkcjonariusz publiczny niezależnie od tego czy został zatrudniony w administracji krajowej czy unijnej, musi przestrzegać odpowiednich standardów postępowania. Takie standardy powinny być uregulowane np. w kodeksach etyki zawodowej i mają zastosowanie wobec osób zatrudnionych na stanowiskach urzędniczych oraz osób będących członkami instytucji unijnych. Rozwój prawodawstwa dotyczącego kodeksów postępowania członków KE trwa od kilkunastu lat, a największe przyspieszenie oraz zaostrzenie norm w tym obszarze nastąpiło po 2018 roku.