Postępowanie w przedmiocie przedłużenia stosowania, uchylenia lub zmiany środka zabezpieczającego – wybrane zagadnienia procesowe - Szczechowicz, Krystyna Jolanta (Studia Prawnoustrojowe, 2022)
Czasu stosowania środków zabezpieczających, nie określa się z góry co wynika z ich istoty. Elementy gwarancyjne w procedurze orzekania o przedłużeniu stosowania, uchyleniu bądź zmianie środka zabezpieczającego mają zatem ogromne znaczenie. W toku postępowania kluczowe znaczenie powinny mieć takie rozwiązania proceduralne, które zagwarantują efektywną kontrolę nad stosowaniem środka. W artykule dokonano analizy przyjętych w tym zakresie rozwiązań w prawie polskim oraz ich oceny w aspekcie ochrony praw osób wobec, których stosowane są środki zabezpieczające. Niezmiernie ważnym elementem w procedurze orzekania w przedmiocie środka zabezpieczającego w postępowaniu wykonawczym jest określenie podmiotów mających prawo inicjowania postępowania w tym zakresie oraz zaskarżania orzeczeń. Nie mniej istotne jest zagwarantowanie prawa strony do osobistego udziału w posiedzeniu oraz prawa do bycia wysłuchanym. Na tle dokonanej oceny polskiego prawodawstwa sformułowano wnioski de lege ferenda. Zaproponowano zmianę art. 199b § 3 k.k.w. poprzez eliminację alternatywnego ujęcia prawa do udziału w posiedzeniu w odniesieniu do sprawcy i jego obrońcy. Nadto w art. 199b § 1 k.k.w. zaproponowano by katalog podmiotów uprawnionych do złożenia wniosku o orzeczenie, zmianę lub uchylenie środka zabezpieczającego poszerzono o kuratora sądowego z uwagi na jego rolę i pozycję przy wykonywaniu środków zabezpieczających.