The role of the directive on the degree of guilt in the judicial determination of punishment. Comments in the context of the Polish Penal Code - Kania-Chramęga, Agnieszka (Studia Prawnoustrojowe, 2022)
W niniejszym opracowaniu zwrócono uwagę na kontrowersyjne kwestie związane z jedną z dyrektyw sądowego wymiaru kary, tj. dyrektywą stopnia winy. „Limitujące” ujęcie winy na płaszczyźnie sądowego wymiaru kary (art. 53 § 1 k.k. in principio) wzbudziło bowiem pewne zastrzeżenia. Niemniej wątpliwości generował również brak ustawowych determinantów, które wpływają na ocenę stopnia winy. Dostrzegając powyższe problemy, celem artykułu jest: 1) ustalenie czy normatywny wymóg, aby dolegliwość kary nie przekroczyła stopnia zawinienia i dawkowanie kary współmiernej do winy się wykluczają, jak również 2) zweryfikowanie problematyczności braku określenia czynników, determinujących ocenę stopnia winy. Na podstawie przeprowadzonych analiz stwierdzono, że ograniczenie roli winy do limitowania wymiaru kary nie oznacza per se wymierzenia sprawcy kary niewspółmiernej do stopnia winy. W ramach uwag de lege ferenda wyrażono ponadto pogląd, iż postulowane byłoby wskazanie katalogu okoliczności, które pełniłyby rolę swoistych kwantyfikatorów, umożliwiających stopniowanie winy.