Obowiązek stosowania ustawy Prawo zamówień publicznych przez fundacje i stowarzyszenia prowadzące szkoły - Bendorf-Bundorf, Maciej (Studia Prawnoustrojowe, 2022)
Zadania i cele realizowane przez fundacje i stowarzyszenia często pokrywają się z zadaniami i celami, do których realizacji zobowiązane są podmioty publiczne, w tym jednostki samorządu terytorialnego. Wskazana zbieżność jest szczególnie widoczna na płaszczyźnie zadań z zakresu edukacji publicznej, fundacje i stowarzyszenia są bowiem uprawnione do występowania w roli organu prowadzącego szkoły. Celem artykułu jest analiza obowiązku stosowania przez fundację lub stowarzyszenie – organ prowadzący szkołę przepisów regulujących udzielanie zamówień publicznych. Konieczność poddania takich stanów faktycznych ocenie wynika faktu otrzymywania przez szkoły prowadzone przez „inne osoby prawne” dotacji z budżetu właściwych jednostek samorządu terytorialnego. Czy środki otrzymane w formie dotacji, w przypadku gdy ich udział w ogólnym budżecie fundacji lub stowarzyszenia – organu prowadzącego szkołę przekroczy 50%, stanowią przejaw finansowania uzasadniającego powstanie obowiązku stosowania ustawy - Prawo zamówień publicznych na podstawie art. 4 pkt 3, a więc jako podmiot prawa publicznego?