Analiza prawno-porównawcza opodatkowania paliw w Polsce i w Republice Czeskiej z uwzględnieniem zmian antyinflacyjnych w latach 2021–2022 - Kisiel, Szymon (Studia Prawnoustrojowe, 2022)
Autor podejmuje próbę szczegółowej analizy zasad funkcjonowania podatku akcyzowego w przedmiocie paliw. W opracowaniu przeprowadzono analizę porównawczą elementów systemów podatkowych funkcjonujących w Polsce i Republice Czeskiej. W części pierwszej opracowania omówiono istotę i podstawowe zasady podatku akcyzowego. Omawiany podatek został również umiejscowiony w sferze regulacji unijnych. Wskazano na kluczowe dla rynku paliw przepisy dyrektyw unijnych oraz ich implikacje do krajowych porządków prawnych. W drugiej części, autor poddał analizie rozwiązania prawne stosowane w obu wymienionych państwach, mając na celu wskazanie podobieństw i różnic regulacji prawnych w nich stosowanych. Na koniec, we wnioskach, zasugerowano ewentualny kierunek zmian możliwych do zrealizowania. Analiza została uzupełniona wnioskiem de lege ferenda skierowanym do polskiego ustawodawcy. Sugerować można zastosowanie rozwiązania polegającego na automatycznym i bezpośrednim, ale tymczasowym, stosowaniu przepisów dyrektywy 2003/96/WE. Uwagi, po części, mają charakter generalny, odnoszący się do standardowych reguł organizujących sferę podatku akcyzowego. W części zaś, odnoszą się również do okoliczności związanych ze zmianami legislacyjnymi ad hoc, spowodowanymi podwyższoną inflacją.