Od kryzysu samorządności do kryzysu funkcjonowania wspólnoty samorządowej - Wojtyła, Wojciech (Studia Prawnoustrojowe, 2022)
Celem artykuł jest spojrzenie na problem samorządności i wspólnoty samorządowej przez pryzmat wartości, na których opiera się etyka personalistyczna. Autor dowodzi, że najgłębsze źródła zaburzeń w funkcjonowaniu wspólnot samorządowych oraz przyczyny problemów realizacji właściwych im zadań publicznych tkwią przede wszystkim w niedocenieniu lub w wielorakiej dewastacji podmiotowego wymiaru samorządności. Twierdzi również, że szczególnym wyzwaniem dla wszelkich podmiotów administrujących jest opieranie naturalnej dla samorządności władzy demokratycznej na fundamencie uniwersalnych wartości, które nie tylko będą chroniły samorządność, ale które będą przede wszystkim zapewniały jej żywotność i rozwój.