Selekcja negatywna embrionów in vitro w świetle przepisów prawa polskiego, warunkujących stosowanie preimplantacyjnej diagnostyki genetycznej - Wojewoda, Ewelina (Studia Prawnoustrojowe, 2022)
Celem opracowania jest wskazanie kontrowersji i dylematów skorelowanych z selekcją negatywną zarodków in vitro oraz analiza regulacji normatywnych dotyczących wykorzystania preimplantacyjnej diagnostyki genetycznej w świetle przepisów ustawy o leczeniu niepłodności. Preimplantacyjna diagnostyka genetyczna zarodków (PGD[1]) stanowi ogromne osiągnięcie, które jest powiązane z procedurą zapłodnienia pozaustrojowego i pozwala na dokonywanie selekcji embrionów. W polskim prawie dopuszczalne jest stosowanie PGD wyłącznie ze wskazań medycznych. Ustawodawca dopuszcza więc wykorzystywanie tej procedury tylko w celu wykrywania ewentualnych wad genetycznych przed dokonaniem embriotransferu. Stwierdzenie aberracji chromosomowych czy mutacji genetycznych prowadzi zaś do rezygnacji z transferu zarodków obciążonych defektami genetycznymi. Wykorzystanie PGD w celu dokonania selekcji pozytywnej zarodków jest natomiast bezwzględnie zakazane i zagrożone odpowiedzialnością na płaszczyźnie prawnokarnej.