Realizacja zasad informowania i czynnego udziału strony w postępowaniu administracyjnym w czasie epidemii COVID-19 i po jej zakończeniu - Zieliński, Grzegorz (Studia Prawnoustrojowe, 2022)
W czasie epidemii COVID-19 strony postępowań administracyjnych znalazły się w podobnie trudnej sytuacji jak same organy prowadzące te postępowania. Należy zauważyć i ocenić pozytywnie, że zarówno obowiązujące dotychczas przepisy Kodeksu postępowania administracyjnego, jak i przepisy specustawy COVID-19, pozwoliły na szereg działań łagodzących pojawiające się problemy i niedogodności. Obywatel może samodzielnie przyczyniać się do sprawniejszego prowadzenia postępowania administracyjnego we własnej sprawie nie tylko w czasie epidemii. Celem niniejszego artykułu jest normatywna analiza zasady informowania w postępowaniu administracyjnym, ze zwróceniem uwagi na wyzwania stające przed administracją publiczną w czasie epidemii COVID-19, a przez to ich wpływ także na zasadę czynnego udziału strony w postępowaniu. Niniejsze opracowanie ma także na celu wskazanie praktycznych sposobów poradzenia sobie z prowadzeniem postępowań administracyjnych w poszanowaniu powyższych zasad w czasie epidemii koronawirusa i po jej zakończeniu. Celem Autora jest ponadto dostarczenie osobom zainteresowanym informacji, w jaki sposób przepisy Kodeksu postepowania administracyjnego wyznaczają w praktyce polskiej administracji publicznej relacje między organami administracji a podmiotami administrowanymi w toku postępowania administracyjnego w zakresie zasad wynikających z art. 9 i 10 k.p.a.