Problematyka kompetencji cyfrowych kadr administracji publicznej jako istotnego czynnika procesu transformacji cyfrowej jednostek samorządu terytorialnego w Polsce - Łukaszuk, Anna (Studia Prawnoustrojowe, 2022)
W otaczającej nas rzeczywistości nowoczesnych technologii, kompetencje cyfrowe odgrywają zasadniczą rolę w procesie rozwoju. Progres w zakresie podnoszenia kompetencji cyfrowych kadr administracji publicznej jest niezadawalający i stanowi zasadniczą barierę w procesie transformacji cyfrowej administracji publicznej. Od wielu lat sygnalizowany jest problem związany z deficytem zarówno wysokokwalifikowanych kadr jak i wiedzy po stronie administracji publicznej w obszarze nowoczesnych technologii ICT i zarządzania IT. Równie istotnym zagadnieniem jest poziom owych kompetencji. W kontekście wykonywania zadań administracji publicznej, nie mogą one ograniczać się jedynie do sfery czysto technicznej, ale przede wszystkim powinny mieć praktyczny wymiar stosowania technologii cyfrowych, który polega na odpowiadaniu na realne potrzeby obywateli, usuwaniu barier, upraszczaniu procesów i zmniejszaniu kosztów własnego funkcjonowania. Problematyka rozwoju kompetencji cyfrowych kadr administracji publicznej, stanowi ważne zagadnienie w obszarze transformacji cyfrowej jednostek samorządu terytorialnego, który należy rozumieć jako całokształt przemian zachodzących w samorządzie terytorialnym dotyczących usług, procesów, zasobów, kultury organizacyjnej samorządu oraz kompetencji wykorzystujących technologie cyfrowe. Celem artykułu jest analiza problematyki rozwoju kompetencji cyfrowych w administracji publicznej na przykładzie procesu transformacji cyfrowej jaki dokonuje się w jednostkach samorządu terytorialnego. Rozważania poczynione w artykule posłużyć mają ustaleniu problemów występujących w tej materii, jak również ustaleniu ich przyczyn.