Problemy w wykonywaniu zadań przez Krajową Radę Radiofonii i Telewizji w kontekście utworzenia Rady Mediów Narodowych - Jaskuła, Lidia K. (Studia Prawnoustrojowe, 2022)
Na progu przemian ustrojowych w Polsce, w latach 90-tych ubiegłego wieku, wykonywanie zadań publicznych w zakresie radiofonii i telewizji powierzono Krajowej Radzie Radiofonii i Telewizji. Przed kilku laty ustawodawca zdecydował o utworzeniu Rady Mediów Narodowych (RMN), której także powierzył kompetencje w obszarze radiofonii i telewizji. Celem niniejszego opracowania jest zbadanie czy obowiązującym stanie prawnym w Polsce funkcjonowanie dwóch organów administracji publicznej w obszarze radiofonii i telewizji wpływa na wykonywanie zadań przez organ konstytucyjny, utworzony wcześniej, czy taki efekt nie zachodzi. Główny problem artykułu został sformułowany w pytaniu „czy utworzenie kolejnego organu administracji publicznej w obszarze radiofonii i telewizji, w postaci RMN, może rodzić problemy w wykonywaniu zadań przez KRRiT?”. Analizy przeprowadzone w opracowaniu doprowadziły do wniosku, że choć polskie prawo nie wyklucza możliwości funkcjonowania kilku organów administracji publicznej w obszarze radiofonii i telewizji, rozwiązanie wprowadzone w naszym kraju nie może być ocenione pozytywnie, ponieważ przyjęty przez ustawodawcę model funkcjonowania dwóch organów administracji publicznej w obszarze radiofonii i telewizji doprowadził do sytuacji, w której KRRiT nie ma możliwości poprawnego pełnienia swojej funkcji ustrojowej, wyznaczonej przez przepisy Konstytucji. Utrzymywanie tej sytuacji w polskim porządku prawnym i rzeczywistości społecznej jest sprzeczne z zasadami demokratycznego państwa prawnego.