Decyzja o warunkach zabudowy dla całej działki ewidencyjnej czy jej części? - Dobkowska, Bogusława (Studia Prawnoustrojowe, 2022)
Decyzja o warunkach zabudowy przesądza jedynie o tym, iż na działce oznaczonej we wniosku o ustalenie warunków zabudowy możliwe będzie zrealizowanie przedsięwzięcia o przedstawionych przez inwestora parametrach. W decyzji tej nie określa się precyzyjnego położenia przyszłej inwestycji na działce. W konsekwencji, zasadnym jest zadanie pytania o to, czy taką decyzję można wydać dla części działki, na której powstać ma zabudowa. Zagadnienie to aktualizuje się zwłaszcza w sytuacji, gdyż część działki inwestora ma przeznaczenie wykluczające możliwość zabudowy (np. rolne lub leśne), zaś pozostała ma charakter budowlany. Zagadnienie to stało się przyczyną rozbieżności w orzecznictwie sądowo - administracyjnym. Celem artykułu będzie przedstawienie tych rozbieżności i jednocześnie wskazanie własnego stanowiska w tym zakresie. Analiza orzecznictwa sądowo- administracyjnego w zakresie objętym przedmiotem niniejszego artykułu pozwoliła przyjąć, iż ukształtowały się dwa poglądy w tym zakresie, przy czym stanowisko przedstawione jako drugie (ustalenie warunków zabudowy dla całej działki ewidencyjnej) spotykane jest w większej ilości orzeczeń. W ocenie autorki, należy przychylić się do tej linii orzeczniczej, nie ze względu na ilość orzeczeń, ale z uwagi na negatywne konsekwencje prawne, jakie niesie za sobą ustalenie warunków zabudowy dla części działki. Zwrócić też należy uwagę na to, że aprobując ustalenie warunków zabudowy dla całej działki sądy słusznie zwracają uwagę na szczególne uwarunkowania, które powodują odstępstwo od tej zasady, czyli sytuacje, gdy część działki objęta jest ustaleniami miejscowego planu bądź decyzja jest wydawane w trybie tzw. specustawy.