Zamachy samobójcze z wykorzystaniem sieci internetowej – analiza kryminologiczna i prawnokarna - Hernacka-Janikowska, Anna Maria (Studia Prawnoustrojowe, 2022)
Celem niniejszego artykułu jak ukazanie relacyjności użytkowania sieci internetowej ze zjawiskiem samobójstwa. Za szczególny punkt rozważań autorka uznała przestępstwo namowy i udzielenia pomocy w samobójstwie za pośrednictwem cyberprzestrzeni. Oprócz zaprezentowanego przepisu art. 151 k.k. autorka przywołała również inne przykłady, w których sieć internetowa przyczyniła się do samobójstwa młodych osób. Podstawowym pytaniem badawczym jest to w jaki sposób cyberprzestrzeń i płynące z niej cyberzagrożnia wpływają na podejmowanie prób samobójczych. Podstawą dla powyższych rozważań były wyniki ogólnopolskich badań sporządzonych przez m.in. Rzecznika Praw Obywatelskich, fundację Dajemy Dzieciom Siłę czy Centrum Badania Opinii Społecznej. W niezbędnym dla artykułu zakresie autorka powołała się również na raporty policyjne ukazujące obraz statystyczny omawianego zjawiska. Głównym wnioskiem płynącym z analizy przedmiotowego zagadnienia jest stwierdzenie, iż Internet jest dominującym obszarem spośród mass mediów, który ma silną moc sprawczą w podejmowaniu prób samobójczych. Należy również zaznaczyć istotność zwiększania świadomości społecznej, co do funkcjonowania niebezpiecznych treści w Internecie, które to mogą występować w związkach przyczynowo-skutkowych z podejmowaniem wyżej wymienionych zachowań.