Determinanty wiarygodności w prawie administracyjnym - Bentkowski, Sebastian (Studia Prawnoustrojowe, 2022)
Podjęcie w niniejszym artykule zagadnienia wiarygodności w prawie administracyjnym wynika z dążeń teorii i praktyki administrowania do pozyskania „dobrej” administracji, charakteryzującej się legalnością podejmowanych działań, prawidłową oceną stanu faktycznego przy wydawaniu decyzji, skutecznością, gospodarnością i rzetelnością. Celem niniejszego artykułu jest przedstawienie zagadnienia wiarygodności w prawie administracyjnym. Przedmiot artykułu obejmuje m.in. charakterystykę i systematykę pojęcia wiarygodności w świetle prawa administracyjnego oraz analizę w tym kontekście stanu prawnego i dotychczasowego dorobku naukowego podejmującego zagadnienie podstaw prawnych funkcjonowania administracji oraz tworzenia i stosowania prawa administracyjnego. Przeprowadzona analiza pozwoliła sformułować wniosek, że do czynników wpływających na wiarygodność prawa administracyjnego można zaliczyć normy ustrojowe zawarte w Konstytucji RP, zasady „dobrej” legislacji administracyjnej oraz przepisy zapewniające stosowanie prawa w sposób budzący zaufanie obywateli do organów władzy publicznej.