The history of Polish diplomacy. The Supreme National Committee in the period of 1914–1918 and some informal efforts to recognize the Polish sovereignty - Słyszewska, Joanna (Studia Prawnoustrojowe, 2022)
Naczelny Komitet Narodowy powstał 16 sierpnia 1914 r. w Krakowie jako reprezentacja wszystkich polskich frakcji politycznych działających na terenie Galicji. W rzeczywistości był to organ półoficjalny. W zamyśle założycieli Komitetu miał on być głównym propagatorem sprawy polskiej na arenie międzynarodowej. Celem artykułu jest przedstawienie fragmentu historii polskiej dyplomacji, a w szczególności działalności Naczelnego Komitetu Narodowego ukierunkowanej na akcentowanie sprawy polskiej w polityce mocarstw europejskich oraz odbudowę państwa polskiego. Agenci informacyjni, w zależności od lokalnych warunków, aktywnie działali w Europie i poza nią w sferze propagandy, informacji, prasy i działalności konsularnej. Niestety, musieli oni pokonać szereg trudności. Najważniejszym dowodem na ich znaczenie był fakt, że po likwidacji Komitetu na początku 1918 r. jego ośrodki zagraniczne nie zaprzestały działalności, a kontynuowały ją pod auspicjami Rady Regencyjnej, a później Ministerstwa Spraw Zagranicznych i jego pierwszych placówek dyplomatyczno-konsularnych, które powstały w niepodległej Polsce.