Kryminalistyczne aspekty wykrywania sprawców przestępstw gospodarczych - Juszka, Kazimiera (Studia Prawnoustrojowe, 2022)
Ważnym czynnikiem ochrony prowadzenia działalności gospodarczej jest ciągłe podejmowanie działań organów procesowych prowadzących postępowania karne w celu wykrycia sprawców przestępstw gospodarczych. W codziennej pracy organów postępowania pomocne jest uwzględnianie czynników wpływających na efektywność procesu wykrywczego. W przedmiotowym artykule przedstawiono następujące czynniki: wersja kryminalistyczna oraz przeprowedzanie oględzin w wykrywaniu sprawców przestępstw gospodarczych. Celem artykułu jest analiza kryminalistycznych aspektów przestępczości gospodarczej z punktu widzenia czynności organów prowadzących postępowanie karne. Przedmiotowa prezentacja zostanie przedstawiona za pomocą czynników wpływających na efektywność prowadzenia postępowań karnych w celu wykrycia sprawców przestępstw gospodarczych tj. wersji kryminalistycznej oraz oględzin w wykrywaniu sprawców przestępstw gospodarczych. Niniejsze czynniki należy rozumieć jako każda aktywność organów postępowania w przedmiocie wykrycia sprawców przestępstw gospodarczych, mająca wpływ na efektywność dalszego prowadzenia postepowania karnego oraz kształt prawomocnego wyroku. Przedstawiona w niniejszym artykule analiza wersji kryminalistycznej oraz oględzin w wykrywaniu sprawców przestępstw gospodarczych stanowi najdonioślejsze aspekty ich wykrywania zarówno pod względem doktrynalnym ja również utylitarnym. Nieprawidłowe i nieefektywne przeprowadzenie oględzin a także nieprzestrzeganie zasad budowy wersji kryminalistycznych bezpośrednio wpływa na trudności dowodowe mogące uniemożliwić wykrycie sprawcy tytułowych przestępstw w toku postępowania karnego.