Podrabianie napojów alkoholowych – problem dotykający państwo i konsumentów - Mucha, Edyta (Studia Prawnoustrojowe, 2023)
Nielegalny handel podrobionymi napojami alkoholowym stanowi poważne i rosnące zagrożenie we współczesnym świecie. Wywiera negatywny wpływ na takie aspekty życia, jak zdrowie konsumentów, wzrost gospodarczy oraz praworządność. Celem artykułu jest całościowa analiza zjawiska podrabiania napojów alkoholowych poprzez określenie pojęcia, zakresu i tendencji związanych z tym procederem. Artykuł uwzględnia także najnowsze metody podrabiania napojów alkoholowych, jak również porusza problematykę zapobiegania i zwalczania tego zjawiska. Przeprowadzone rozważania pozwalają wysunąć wniosek, iż jedynie systemowe działania w obszarze ustawodawczym, edukacyjnym oraz organizacyjnym pozwolą na efektywne zapobieganie i zwalczanie procederu podrabiania napojów alkoholowych oraz zwiększą świadomość konsumentów w zakresie negatywnego wpływu na ich zdrowie i życie.