Korespondencja elektroniczna z organem administracji publicznej w okresie przejściowym - Adamczyk, Marcin Krzysztof (Studia Prawnoustrojowe, 2022)
Stały rozwój technik i metod komunikacji międzyludzkiej spowodował konieczność uwzględniania nowych rozwiązań w funkcjonowaniu administracji publicznej, co w konsekwencji niejako wymusiło konieczność przygotowania nowej regulacji prawnej, adekwatnej do wyzwań współczesności. Wejście w życie z dniem 5 października 2021 r. ustawy o doręczeniach elektronicznych stało się zapowiedzią rewolucji, która zaczęła się w zakresie doręczeń elektronicznych, przejściem na doręczenia oparte o publiczną usługę rejestrowanego doręczenia elektronicznego, publiczną usługę hybrydową oraz wprowadzenie obowiązku posiadania nowych adresów do doręczeń elektronicznych. Od 5 października 2021 r., a więc momentu wejścia w życie nowej regulacji, pojawił się praktyczny problem jak należy składać podania do organu administracji publicznej za pomocą środków komunikacji elektronicznej, aby wywoływały pożądany skutek prawny, a nie zostały pozostawione bez rozpoznania. Powstał zatem problemy jak skutecznie prowadzić komunikację elektroniczną z organem administracji publicznej i jak długo będzie trwał okres przejściowy, w którym obowiązuje dualizm prawny w zakresie doręczeń elektronicznych. Kolejnym problemem wynikającym z wejścia w życie nowych regulacji jest kwestia pouczania wnioskodawcy, który składa podanie do organu administracji publicznej przy pomocy zwykłego e-maila na adres poczty elektronicznej, o pozostawieniu jego podania bez rozpoznania. Celem niniejszego opracowania jest poszukiwanie odpowiedzi na pojawiające się problemy w oparciu o przepisy ustawy o doręczeniach elektronicznych, w tym przepisy przejściowe. Przedmiotowe opracowanie wskazuje na konieczność przygotowania pouczenia o zasadach prowadzenia komunikacji elektronicznej, które winno być przekazane stronom lub uczestnikom postępowania przy pierwszym kontakcie lub wraz z informacją o pozostawieniu podania bez rozpoznania w przypadku skierowania podania na adres poczty elektronicznej. Równoległe stosowanie dwóch rozwiązań w zakresie doręczania korespondencji elektronicznej do (i „z”) organu administracji publicznej tj. zarówno opartego o adres do doręczeń elektronicznych jak i elektroniczną skrzynkę podawczą na ePUAP jest konieczne i nieuniknione, gdyż wprowadzenie nowych rozwiązań bez okresu przejściowego nie jest możliwe. Nie mniej jednak długość okresu przejściowego budzi uzasadniony niepokój. Z jednej strony mamy do czynienia z osłabieniem konstrukcji przewidzianych w ustawie o doręczeniach elektronicznych, z drugiej strony zarówno organy administracji publicznej jak i podmioty niepubliczne muszą funkcjonować w swoistym dualizmie prawnym określającym dwa równoważne systemy doręczeń.