Miejsce wykonywania pracy w świetle przepisów prawa pracy - Wiśniewski, Janusz (Studia Prawnoustrojowe, 2023)
Artykuł jest poświęcony analizie regulacji prawnych dotyczących pracy tymczasowej, telepracy oraz pracy zdalnej w kontekście miejsca wykonywania pracy. Autor prezentuje pogląd, że istotą wyszczególnionych wyżej form wykonywania pracy jest umiejscowienie miejsca wykonywania pracy poza zakładem pracy w tym pod adresem zamieszkania pracownika, a więc w konsekwencji jego uelastycznienie. Owe uelastycznienie miejsca wykonywania pracy nie rodzi potrzeby modyfikacji tradycyjnej koncepcji stosunku pracy (art. 22 kp.). Natomiast zgodnie z artykułem 6718 kp. miejsce wykonywania pracy wskazane przez pracownika i zaakceptowane przez pracodawcę jest jedyną obligatoryjną przesłanką determinującą pracę zdalną. Zatem jeżeli uzgodnienie między stronami umowy o pracę następuje przy zawieraniu umowy o pracę(art. 6719 § 1 pkt1 kp.), to wówczas z treści umowy o pracę (art. 29 § 1 pkt.2 kp.) powinno jednoznacznie wynikać, że uzgodnione przez strony miejsce wykonywania pracy zostało wskazane przez pracownika. Tożsame postanowienie powinno znaleźć odzwierciedlenie w porozumieniu stron umowy o pracę w przypadku, gdy uzgodnienie między stronami dotyczące wykonywania pracy zdalnej przez pracownika ma miejsce w trakcie zatrudnienia (art. 6719 § 1 pkt 2 kp.)