Pranie pieniędzy pochodzących z eko-przestępczości. Wyrafinowane przestępstwo czy prymitywny proceder? - Tomczyk, Arkadiusz (Studia Prawnoustrojowe, 2023)
Celem artykułu było zwrócenie uwagi oraz przybliżenie problematyki prania pieniędzy pochodzących z eko-przestępczości, również w praktycznym aspekcie tego zjawiska. Proceder ten jest najczęściej typowy dla zorganizowanych grup przestępczych. Został on dostrzeżony przez organizacje międzynarodowe zajmujące się przeciwdziałaniem praniu pieniędzy i finansowaniu terroryzmu, co świadczy o jego doniosłości. Zwalczanie omawianego zjawiska wydaje się mieć kluczowy charakter, bowiem skutecznie powstrzymując możliwości korzystania z bezprawnie uzyskanych środków, dewastacja środowiska naturalnego przestanie być ekonomicznie opłacalna. Dostrzegając poważne zagrożenia płynące z nielegalnego handlu gatunkami fauny i flory, stwierdzić trzeba, że w praktyce pokrzywdzonym tego rodzaju przestępstwami jest każdy z nas, poprzez potencjalne zagrożenie chorobami odzwierzęcymi, wymieranie gatunków, zagrożenie istnienia lokalnych społeczności etc. Odpowiedź na postawione w tytule pytanie nie jest jednoznaczna, choć autor skłania się do stwierdzenia, że w omawianych przypadkach pranie pieniędzy najczęściej przybierało będzie charakter bardzo złożony, stąd też określić je można jako przestępstwo wyrafinowane.