Przywracanie terminów prawa administracyjnego w okresie pandemii COVID-19 (zagadnienia wybrane) - Lewicki, Marek (Studia Prawnoustrojowe, 2023)
Przedmiotem opracowania jest analiza wybranych problemów związanych z wprowadzonymi w okresie epidemii COVID-19 szczególnymi regulacjami dotyczącymi przywracania terminów określonych w przepisach prawa administracyjnego. Celem analizy jest weryfikacja poprawności interpretacji wprowadzonych do polskiego prawa tego okresu szczególnych regulacji prawnych w tym przedmiocie przede, wszystkim w orzecznictwie sądów administracyjnych. Na tle tego orzecznictwa oraz poglądów wyrażanych w doktrynie autor przedstawił koncepcję interpretacji. Jej podstawową tezą jest wyraźne wyodrębnienie regulacji znajdujących zastosowanie w przypadkach dopuszczonego analizowanymi regulacjami przywracania terminów materialnoprawnych oraz regulacji stanowiących podstawę przywracania terminów procesowych.