Znaczenie i rola agencji ds. zarządzania wielkoskalowymi systemami informatycznymi (eu-LISA) w zapewnianiu bezpieczeństwa na granicach zewnętrznych Unii Europejskiej - Gajda, Anastazja (Studia Prawnoustrojowe, 2023)
W 2012 r. rozpoczęła swoją działalność Europejska Agencja ds. Zarządzanie Operacyjnego Wielkoskalowymi Systemami Informatycznymi w Przestrzeni Wolności, Bezpieczeństwa i Sprawiedliwości (eu-LISA). Artykuł ma na celu ukazanie, w jaki sposób eu-LISA przyczynia się do zapewniania bezpieczeństwa na granicach zewnętrznych UE. Działalność eu-LISY znajduje swoje odzwierciedlenie w bardzo prężnie postępującym procesie technologizacji i digitalizacji zarządzania tymi granicami. Zakres zadań powierzanych Agencji z biegiem czasu znacznie się rozszerzył, stąd przekształciła się z małej, technicznej agencji w „cyfrowe serce Schengen”.