Problemy definicyjne pojęcia „urządzenie przemysłowe” w kontekście regulacji podatku u źródła - Herman, Piotr (Studia Prawnoustrojowe, 2023)
Przedmiotem opracowania jest analiza przepisów prawa podatkowego, które regulują opodatkowanie należności wypłacanych przez polskich rezydentów podatkowych na rzecz podmiotów, które nie mają polskiej rezydencji podatkowej stanowiących wynagrodzenie za korzystanie z urządzeń, które zaliczane są przez organy podatkowe do kategorii urządzeń przemysłowych. Pojęcie „urządzenia przemysłowego” wprowadzone jest przez ustawodawcę w art. 21 ust. 1 pkt 1 Ustawy CIT oraz wykorzystywane w zawartych przez Polskę umowach o unikaniu podwójnego opodatkowania. Celem artykułu jest analiza zarówno poglądów doktryny, ale również stanowiska organów podatkowych i sądów administracyjnych, które dokonując kontroli instancyjnej stosują odmienną wykładnię interpretowanego przepisu, przeprowadzona zostanie również analiza konkretnych przypadków opodatkowania należności np. wypłacanych za przechowywanie plików w usłudze tzw. chmury na zdalnych serwerach zewnętrznego dostawcy. Postulatem de lege ferenda w następstwie analizy wydanych interpretacji indywidualnych przepisów prawa podatkowego, orzecznictwa sądów administracyjnych oraz poglądów doktryny jest konieczność wydania objaśnień podatkowych przez ministra finansów, które swoim zakresem obejmą między innymi wykładnię pojęcia urządzenie przemysłowe.