Odpowiedzialność karna w kosmetologii - Gąsowski, Mateusz; Guzik-Makaruk, Ewa Monika; Kuligowska-Tyszka, Adriana (Studia Prawnoustrojowe, 2023)
Współcześnie zabiegi wykonywane w gabinetach kosmetycznych cieszą się coraz większym zainteresowaniem. Jednak funkcjonowanie tego rodzaju gabinetów i określenie katalogu zabiegów, które mogą być wykonywane w tych gabinetach wciąż pozostaje nieuregulowane prawnie. W przypadku nieudanego zabiegu bądź też wykonania zabiegu przez osobę do tego nieuprawnioną lub przy użyciu produktu, którego zastosowanie możliwe jest wyłącznie przez lekarza można rozważać odpowiedzialność karną za te czyny. Niniejsze opracowanie ma na celu wskazanie podstaw prawnych wykonywania zawodu kosmetologa, w tym określenie uprawnień kosmetologów. Ponadto, podjęto próbę określenia zasad funkcjonowania gabinetów kosmetycznych, a także podstaw karnoprawnej odpowiedzialności kosmetologów za przestępstwa popełniane przy wykonywaniu zabiegów.