W kwestii ujednolicenia dolnej granicy wieku odpowiedzialności karnej i górnej granicy wieku obrony obligatoryjnej - Prusek, Michał (Studia Prawnoustrojowe, 2023)
W ostatnich latach zyskał na sile postulat ujednolicenia dolnej granicy wieku odpowiedzialności karnej i górnej granicy wieku obrony obligatoryjnej. Celem niniejszego artykułu jest ocena zasadności rzeczonego postulatu. Przeprowadzona analiza wykracza poza ramy prawa i postępowania karnego i nawiązuje również do prawa cywilnego w szczególności w zakresie zdolności do czynności prawnych oraz zdolności deliktowej. W badaniach uwzględniono psychologiczne ujęcie zdolności nieletniego oraz praktyczne doświadczenia z funkcjonowania nieletniego w postępowaniach przed sądem.