Przestępstwa przeciwko życiu w polskim i austriackim prawie karnym - rozważania komparatystyczne - Borkowska, Katarzyna (Studia Prawnoustrojowe, 2023)
Prawo do życia stanowi najwyższą wartość chronioną prawem, a w tym ustawodawstwem prawnokarnym. Ze względu na takie zjawiska jak aborcja i eutanazja problematyka przestępstw przeciwko życiu nie traci na aktualności. Co do zasady poszczególne państwa w swoich ustawach karnych zawierają przepisy chroniące życie ludzkie, niemniej jednak ich katalog oraz zawartość normatywna mogą różnić się między sobą. Przedmiot artykułu stanowi prawnoporównawcze opracowanie dedykowane przestępstwom przeciwko życiu w polskim i austriackim prawie karnym. Za cel badań przyjęto ukazanie zbieżności oraz odrębności między unormowaniami. W opracowaniu przeanalizowano znamiona przestępstw przeciwko życiu zawartych w przepisach kodeksów karnych obu państw. Następnie dokonano porównania polskiej i austriackiej regulacji, akcentując podobieństwa i różnice. Najważniejsze wnioski wypływające z pracy są takie, że polska i austriacka ustawa karna wykazuje zarówno podobieństwa, jak i różnice w zakresie zawartości normatywnej przepisów penalizujących przestępstwa przeciwko życiu. Przeprowadzone rozważania zostały oparte zarówno na poglądach doktryny, jak też dorobku orzecznictwa. Przy konstruowaniu opracowania sięgnięto do polskich oraz zagranicznych materiałów źródłowych.