Zakres kognicji Trybunału Arbitrażowego ds. Sportu przy Polskim Komitecie Olimpijskim w sprawach dyscyplinarnych - Bułat, Adam (Studia Prawnoustrojowe, 2023)
Polskie związki sportowe w ramach przysługujących im kompetencji wydają decyzje o zróżnicowanym charakterze prawnym (m. in. dyscyplinarnym, regulaminowym, organizacyjnym). Szczególna procedura odwoławcza, opisana w przepisach Ustawy o sporcie, dotyczy jednak tylko decyzji dyscyplinarnych. Celem niniejszego artykułu jest refleksja naukowa nad kwestią kognicji Trybunału Arbitrażowego ds. Sportu przy PKOl, orzekającego jako instancja odwoławcza w sprawach dyscyplinarnych zakończonych przed polskimi związkami sportowymi. Dla przyjęcia trafnego stanowiska prawnego kluczowe będzie zatem zidentyfikowanie różnic pomiędzy decyzjami dyscyplinarnymi oraz innymi rozstrzygnięciami podejmowanymi przez organy polskich związków sportowych.