The increasing power of the European Union in the field of criminal law and the consequences for the national law of the Member States - Blazek, Radovan (Studia Prawnoustrojowe, 2023)
Na kolejnych stronach autor pokrótce wyjaśnia, co to znaczy europejskie prawo karne i na które części prawa karnego faktycznie wpływa UE. W ostatniej części artykułu dokonano oceny możliwego przyszłego rozwoju. Artykuł ma na celu przedstawienie krótkiej historii europejskiego prawa karnego, która pomoże nam zrozumieć, dlaczego prawo karne UE ma swoje główne cechy i dlaczego dotyczy konkretnych obszarów. Wyszczególnienie zasad i obszarów, których bezpośrednio dotyczy europejskie prawo karne, wyjaśnia wpływ UE i jej zainteresowanie angażowaniem się w określone stosunki społeczne również w prawie karnym, które w ostatnich latach zyskało na znaczeniu w unijnym prawie karnym. W artykule odkryto i wyjaśniono pozytywne elementy unijnego prawa karnego oraz przewidziano przyszłą głębszą harmonizację w dziedzinie prawa karnego, co zdaniem autora jest naturalnym rozwojem integracji UE, która rozpoczęła się ponad 70 lat temu.