„Prawo do popełnienia błędu” według art. 21a ustawy Prawo przedsiębiorców jako instytucja zaniechania ukarania sprawcy w prawie karnym skarbowym - Frąckowiak, Kamil (Studia Prawnoustrojowe, 2024)
W artykule przedstawiono warunki stosowania przepisu art. 21a ustawy - Prawo przedsiębiorców, który stanowi podstawę prawną instytucji „prawa do popełnienia błędu” przez przedsiębiorcę w przypadku naruszeń prawa, które skutkowałyby nałożeniem na niego kary grzywny lub administracyjnej kary pieniężnej. Jest to instytucja dotychczas nieistniejąca w systemie prawa polskiego, która obowiązuje od 1 stycznia 2020 r.. Przyjęte rozwiązania są w istocie i co do zasady korzystne dla przedsiębiorców. Sama świadomość istnienia oraz możliwości skorzystania z „prawa do popełnienia błędu” zwiększa komfort prowadzenia działalności gospodarczej. Celem artykułu jest analiza dogmatycznoprawna wskazanej instytucji z perspektywy karnoskarbowej przez pryzmat przesłanek pozytywnych i negatywnych do jej stosowania, oraz prawnokarnych skutków dla początkującego przedsiębiorcy jako sprawcy wykroczenia skarbowego.