Kryptoreklama stosowana w influencer marketingu jako czyn nieuczciwej konkurencji i nieuczciwa praktyka rynkowa - Kubanek, Anita Joanna (Studia Prawnoustrojowe, 2023)
Gospodarka wolnorynkowa, postęp technologiczny i mnogość podmiotów na rynku wymagają zapewnienia zasad uczciwej konkurencji w obrocie gospodarczym. Celem Autorki było zbadanie obszaru prawnych aspektów promocji produktów i usług z wykorzystaniem influencer marketingu. W toku badań wysunęła wniosek, że w ramach działalności influencerzy podejmują działania, które mogą naruszyć (i w praktyce często naruszają) przepisy prawa, stanowiąc czyn nieuczciwej konkurencji jak również nieuczciwe praktyki rynkowe. Analiza aktów prawnych z zakresu prawa ochrony uczciwej konkurencji i konsumentów doprowadziła do wniosku, że ochrona przed naruszeniami jest zapewniona. Jednak poszukiwanie jej zakresu, definiowanie czynów mogłoby być przez ustawodawcę ujednolicone i dostosowane do aktualnych realiów obrotu gospodarczego i marketingu. Jednocześnie warto podkreślić, że reklama z wykorzystaniem influencer marketingu i rzetelność w tym zakresie są przedmiotem wyraźnego zainteresowania Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów, czego konkretne przykłady autorka przytacza w artykule.