Obowiązek wskazania – na żądanie uprawnionego organu – informacji o powierzeniu pojazdu do kierowania a odpowiedzialność z art. 96 § 3 Kodeksu wykroczeń - Chodorowska, Anna Ewa (Studia Prawnoustrojowe, 2023)
Przedmiotem artykułu są rozważania nad art. 96 § 3 Kodeksu wykroczeń, sankcjonującym odmowę wskazania, na żądanie uprawnionego organu, komu właściciel lub posiadacz pojazdu powierzył pojazd do kierowania lub używania w oznaczonym czasie (art. 78 ust. 4 ustawy Prawo o ruchu drogowym). Celem artykułu jest prezentacja kręgu podmiotów zobowiązanych na podstawie tych przepisów oraz podmiotów uprawnionych do żądania informacji o tym, komu właściciel lub posiadacz pojazdu powierzył pojazd do kierowania lub używania w oznaczonym czasie. Ponadto zwrócono uwagę na okoliczności, które – mimo iż stanowiły przypadki niezastosowania się do normy wynikającej z art. 78 ust. 4 cyt. ustawy – nie mogły skutkować odpowiedzialnością za przedmiotowe wykroczenie. Artykuł zawiera także analizę orzecznictwa odnośnie prawa do obrony w kontekście odpowiedzialności za wykroczenie z art. 96 § 3 Kodeksu wykroczeń. Autor wskazuje, że przepis Kodeksu wykroczeń nie ogranicza prawo do obrony.